Saturday, January 19, 2013

Kembali Mencari RedhaNya... ^_^


Assalamualaikum w.b.t. sahabat-sahabat :: WassalamNur :: yang nabilah kasihi sekalian...
Salam sejahtera serta salam perkenalan buat sahabat-sahabat yang baru nabilah kenali ini...

Alhamdulillah, tatkala jari ini laju menaip, diberi kesihatan tubuh badan yang sempurna serta perasaan tidak sabar ingin berkongsi bersama sahabat-sahabat tentang apa yang telah dibaca, kali ini menerusi entri nabilah pada hari ini nabilah ingin berkongsi satu artikel yang insyaallah bermanfaat buat kita semua khususnya buat golongan muslimah di luar sana... :-)

Oh muslimah...
Indahnya mu kerana akhlakmu...
Indahnya mu kerana kecantikkanmu...
Indahnya mu kerana suaramu yang halus lagi lembut...
Indahnya mu kerana kebijaksanaanmu...
Indahnya mu kerana beranimu melawan gangguan...
Dan, keindahanmu yang paling indah ialah... 
Keikhlasanmu dalam menuruti perintah agamamu kerana Allah...
Subhanallah... Indahnya...


Tips Awal Sebelum Bertudung Labuh

“…Allah memimpin sesiapa yang dikehendakiNya kepada nur hidayahNya itu….” [surah 24; an-Nur; ayat 35]
“Demi sesungguhnya, Kami telah menurunkan ayat-ayat yang menerangkan (hakikat kebenaran dengan berbagai dalil dan bukti); dan Allah memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya ke jalan yang lurus.”[surah 24; an-Nur; ayat 46]
Saya percaya… ramai sahabat-sahabat, adik-adik mahupun kakak-kakak diluar sana yang hatinya telah lunak & lembut disapa bayu Hidayah Allah swt.
Hidayah ini menyapa tanpa disedari melembutkan hati untuk merapatkan diri kepada Ilahi. Hati terasa teruja melakukan kebaikan, langkah laju diatur ke denai-denai majlis Ilmu, bibir pula tak henti melafazkan zikrullah mahupun doa agar Allah menguatkan hati untuk terus ada di jalan yang benar ini.
Apabila meneliti keadaan penampilan diri yang agak tidak sempurna penutupan auratnya, hati tiba-tiba terasa malu kepada Allah. Mengenangkan kejahilan diri melanggar perintah & garis panduan yang telah ditetapkannya. Namun, di saat diri mahu berubah. Di celah-celah semangat itu dilunturkan pula dengan tohmahan orang sekeliling. Lantas lantaran dek mengenangkan kata-kata perlian & kejian yang bakal dilalui. Tambahan pula diri dilahirkan dalam keluarga yang ‘biasa-biasa’ sahaja penerapan & pelaksanaan agamanya, diri terkenang pula apa kata keluarga jika tiba-tiba berubah penampilan kelak.


Situasi ini kerap kali melanda hati, diri yang baru ‘dipanggil’ pulang oleh Allah. Respon bagi panggilan tersebut ada 3:
 1. Ramai di antara hamba-hamba yang diuji Allah ini berjaya melalui liku-liku tersebut dengan sabar & tabah sebelum istiqomah menyarungkan tudung labuh. Alhamdulillah.
 2. Namun, ramai juga yang cuma separuh jalan menyahut panggilan Hidayah Allah lantaran memikirkan kata-kata orang & keluarga. Ramai juga meninggalkan penampilan tudung labuh kerana kembali ‘terpikat’ dengan keduniaan seperti terpengaruh dengan fesyen, takut tidak bertemu jodoh ataupun kerana menggunakan alasan susah mencari pekerjaan dengan pakaian tersebut.
 3. Ramai juga yang langsung tidak mengendahkan ketukan Hidayah Allah yang dibiarkan berlalu sepi. Mereka ini terlepas peluang keemasan apabila menyangka Hidayah itu boleh dibeli dan akan tiba hanya dengan menanti.
Kepada sahabat-sahabat, adik-adik serta kakak-kakak yang dikasihi Allah, pilihlah untuk menjadi hamba-hambaNya seperti respon yang pertama,
Renungilah firman Allah;
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk; (Iaitu) mereka yang percaya dengan yakin bahawa mereka akan menemui Tuhan mereka, dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya.”  [surah 2; al-Baqarah; ayat 45-46]
Kuatkanlah hati. Kuatkan semangat. Berbanyaklah berdoa kepada Allah agar ditetapkan hati untuk melalui jalanNya ini. Bukan calang-calang orang yang terpilih untuk memiliki HidayahNya. Bersyukurlah jika kita di antara insan-insan yang terpilih untuk kembali kepadaNya.
Sesungguhnya, biar kita hilang ‘seseorang’ atau ‘sesuatu’ demi Allah. Daripada demi ‘seseorang’ & ‘sesuatu’ kita kehilangan Allah. Nauzubillah.
Apabila hati tiba-tiba terasa insaf dan ingin kembali, namun, masih keliru apa yang perlu dilakukan. Mungkin TIPS-TIPS AWAL di bawah ini dapat membantu untuk memulakan langkah:

Tips Awal Sebelum Bertudung Labuh:
1. Mulakan dengan memakai stokin kaki & sarung lengan. Biasakan memakai baju yang longgar dan melepasi punggung. Tukarkan penggunaan seluar jeans dengan seluar slack yang longgar.
2. Cari & sertailah kumpulan usrah yang benar. Yakni yang diyakini agama naqibah (ketua usrah) nya serta hala tujunya selari dengan syariat. InsyaAllah…
3. Perhebatkan langkah menyertai majlis-majlis ilmu seperti kuliah maghrib di Masjid, ceramah-ceramah oleh ustaz/ustazah untuk menambah input dalam diri. InsyaAllah, akan bertemu sahabat-sahabat baru yang baik di majlis-majlis tersebut.
4. Bersungguh-sungguh memperbaiki ibadah-ibadah asas seperti solat, puasa & sebagainya. Boleh rujuk ustaz/ustazah, sahabat2 yang diyakini agama, kitab-kitab fardu ain, ataupun mendengar ceramah-ceramah online (kalau boleh semua ini seiring).
5. Perbanyakkan membaca al-Quran & mentadabbur (mengkaji) maknanya. Milikilah tafsir mini sebagai teman karib.
6. Apabila hati sudah semakin kuat, yakni semakin sudah yakin dengan pilihan yang dibuat (untuk berhijrah lillahi taala) maka, perlahan-lahanlah mulakan langkah untuk memperbaiki penampilan. Mulalah memakai baju yang menutupi peha (mencecah lutut). Paling popular, T-shirt Muslimah. Namun, hati-hati, seeloknya pastikan ukurannya mencecah lutut kerana T-shirt yang tidak menutupi peha berpotensi untuk menampakkan bentuk peha jika dipakai dengan seluar.
7. Mulakan dengan memakai tudung bidang 50 (melepasi bahu). Pinkan secara lurus. Kalau dipinkan silang ke dada, kelihatan agak singkat. Kebiasaannya muslimah memilih untuk memakai Tudung Turki atau Tudung Mesir.

Contoh 1: Tudung Akel bidang 50.

Contoh 2: Pashmina (selendang menutupi dada & tidak jarang)

8. Setelah semakin selesa, mulalah memakai pula tudungTudung Turki/ Mesir/ Bawal bidang 60. Tudung jenis ini kebiasaannya labuh mencecah siku & menutupi punggung. Sebenarnya, tudung jenis ini pun sudah memadai untuk menutupi aurat dengan sempurna. Namun, agak renyah sebab penggunaan pin.. ( kalau tudung jahit terus sarung je. lagi mudah kan? ) ^ ^

Contoh Tudung Turki jenama Akel bidang 60.
 
9. Dalam pada berusaha menjaga penampilan, langkah 1-6 masih dipraktikkan dengan istiqomah (berterusan). Iman ditingkatkan, ibadah diperhebatkan, akhlak dipermantapkan. insyaAllah.
10. Kemudian, setelah bersedia untuk memakai tudung labuh berjahit, bolehlah mulakan dengan berselang-seli dengan Tudung Turki/Mesir bidang 60 sebelum istiqomah dengan tudung labuh berjahit. Serta kurangkan pemakaian seluar serta mengantikannya dengan memakai kain. Memakai t-shirt muslimah dengan kain tidak ada salahnya. Bahkan lebih manis dipandang mata. :)

Contoh tudung labuh berjahit. Kain jenis koshibo.
 
CUBALAH dahulu. InsyaAllah, sekali cuba… masyaAllah, perasaan kali pertama itu terasa sangat indah sekali. Terasa sangat selamat, terasa Allah berasa sangat dekat. Subhanallah! Jika kita ikhlas berhijrah & memakai tudung labuh dengan niat untuk mendapatkan keredhaan Allah, insyaAllah Dia akan membantu mempermudahi jalan kita.

Secara tidak langsung, akhlak kita juga seakan terpelihara sebagaimana terpeliharanya maruah kita dilindungi kelabuhan tudung yang dipakai. Kita akan jadi segan untuk berakhlak buruk & melakukan kemungkaran.

Sebenarnya, boleh sahaja kalau hendak terus memakai tudung labuh. Namun, seeloknya, kita mulakan secara perlahan-lahan agar diri lebih yakin & bersedia. Tidaklah nanti perubahan itu terlalu drastik &  takut diri tidak dapat mengadaptasi dengan penampilan baru itu. Cepat atau lambat, yang penting, perubahan itu ikhlas & istiqomah. Jadi, banyak-banyakkan berdoa agar Allah mempermudahi jalan kita untuk meraih redhaNya.
Firman Allah swt; “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka….” [surah 24, an-Nur; ayat 31]
Kuatkan semangat, kuatkan semangat, kuatkan semangat serta mohonlah kekuatan daripada Allah. Sesungguhnya tidak salah berubah jika perubahan itu ke arah kebaikan & mendekatkan jarak kita dengan Allah. Yakinlah bahawa Allah akan menganjarkan kebaikan kepada kita di atas pengorbanan kita.
Firman Allah swt; “Dan barangsiapa yang berjihad (melakukan kebaikan),maka sesungguhnya jihadnya itu adalah untuk dirinya sendiri. Sungguh, Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari seluruh alam.” [surah 29; al-ankabut; ayat 6]
 “Sesungguhnya dunia itu adalah perhiasan & seindah hiasan dunia adalah wanita yang solehah.” [HR Bukhari & Muslim]

Teruskan mencari, belajar & berusaha untuk memperbaiki diri. :) Sesungguhnya, anda bukanlah keseorangan kerana Allah sentiasa ada di sisi kita.

Semoga bermanfaat, insyaAllah.

p/s: Melalui pengalaman saya sendiri, saya mencintai penghijrahan saya. Malah, tips-tips di atas ditulis berdasarkan pengalaman saya sendiri. Alhamdulillah, saya bersyukur Allah kuatkan hati saya untuk tetap di jalan ini. Malah, sejak penghijrahan saya, saya berasa lebih tenang & gembira. Tak dinafikan memang banyak ujian & cabaran. Namun, Alhamdulillah, Allah mempermudahi semua kesukaran yang saya hadapi.

Saya berdoa semoga Allah menggerak & menguatkan hati sahabat2, adik2 serta kakak2 yang saya kasihi kerana Allah semua untuk turut berhijrah kembali kepadaNya & merasai keindahan rasa menutup aurat dengan sempurna. InsyaAllah…

Ditulis oleh Syauqahwardah & diubahsuai oleh WanWMA. 


Sumber diperoleh dari CahayaIslam.net
Nota: Jom baca kisah perubahan yang berlaku kepada seorang sahabat kita setelah bertudung labuh di sini: Dilindungi Allah Setelah Bertudung Labuh


 

4 comments:

 1. Waalaikumsalam. Cik Nabilah. Yui pun ingin jugak nak berhijrah untuk memakai tudung labuh, lebih2 lagi Yui ni masuk kelas Aliran Agama.

  Tetapi, dalam masa yang sama, Yui sendiri diolok oleh ibu Yui sendiri. Rakan-rakan Yui pun takut ketawakan saya nanti macam Makcik2 pula. Ibu Yui suka pakai tudung singkat.

  Selain itu, Yui rasa iri hati dengan junior pakai tudung labuh masa hadiri kelas kemahiran Al-Quran kelmarin. Huhu macam mana nie Nabilah? Yui ingin berubah. :(  P/S: Wah tetiba mcm krgn... Lagu blog ne best !

  ReplyDelete
 2. Sebelum tu, terima kasih Yui kerana sudi luangkan masa untuk membaca entri kali ni... Alhamdulillah, baguslah jika Yui sendiri sudah mempunyai perasaan ingin berhijrah... Maknanya Allah dah bukakan sedikit pintu hidayah buat Yui... Dan sekarang hanya Yui sahaja yang mampu untuk teruskan mencari hidayah Allah tu untuk terus biarkan ianya terbuka luas... Insyaallah... :-)

  Yui, cara bertudung ini memang banyak... Kalau kita lihat sekarang ni di internet sudah penuh dengan pelbagai gaya... Cuma masalahnya adakah gayanya mengikut syariat yang telah ditetapkan??? Ada yang ya dan ada yang tidak, betulkan??? :-)

  Dalam masalah Yui ni pada pendapat nabilah lebih eloklah kiranya Yui bermula pemakaian tudung labuh sedikit demi sedikit... Biar merasai nikmatnya sedikit demi sedikit... Macam dalam entri ni... Mulakan dengan berstoking dan memakai handsock/sarung lengan... Biasakan memakai baju yang longgar dan melepasi punggung... Tukarkan penggunaan seluar jeans dengan seluar slack yang longgar... Buat pengetahuan Yui, sebelum ni Nabilah pun bertudung pendek... Tudung bawal bidang 45... Namun, sebelum nabilah memakai tudung labuh iaitu tudung bawal bidang 60, nabilah akan cuba pastikan yang tudungnya mestilah menutupi apa yang disyariatkan... Mungkin Yui juga boleh berpakaian sedemikian dahulu sebelum memulakan bertudung labuh sedikit demi sedikit... :-)

  Yui, jangan kita takut apa yang akan orang katakan... Berfikirlah positif untuk melakukannya... Kerana apabila diri kita dah terbuka untuk berhijrah, jangan menangguhkannya... Berhijrahlah mulai sedikit demi sedikit... Insyaallah, lama kelamaan sahabat Yui akan nampak niat sebenar Yui yang ingin berubah kepada lebih baik... Berhijrahlah keseluruhannya... Insyaallah... Lebih baik kita mulakannya sedikit demi sedikit kan??? :-)

  Soal ibu Yui pula, insyaallah, jika ibu Yui melihat Yui ingin berubah kepada kebaikan pasti akan tergerak juga hatinya kelak... Ibu mana yang tidak sukakan anaknya berubah menjadi baik bukan??? Insyaallah, jika Yui merasa ingin berubah, berubahlah secara sedikit-sedikit... Tidak perlu tergesa-gesa dan tidak perlu drastik... Kerana drastik itu yang bahaya bagi sesetengah orang... :-)

  Itu sahaja yang dapat Nabilah kongsikan buat Yui... Jika Yui masih mempunyai pertanyaan atau apa-apa, silakan... Insyaallah, Nabilah akan cuba menjawab secepat yang boleh... ^_^

  p/s: Hehehehe... Takpe, biar panjang asalkan tak keluar tajuk... Yeke??? Terima kasih... Owh ya, hari tu YuYui ada suka satu lagu kan kat blog ni??? :-D

  ReplyDelete
 3. Owh, hehe terima kasih Nabilah. Tips ni pun akan Yui gunakan. Hehehe :)

  P/S: Yep ! lagu A Bright Day... Best leee... :D

  ReplyDelete
 4. Sama-sama... Alhamdulillah, baguslah kalau macam tu... Hehehehe... :-)

  p/s: Owh, yeke... Kalau Yui dah suka letaklah kat blog Yui... :-D

  ReplyDelete